Iskaffe sæsonen er ankommet, og vi har fundet en måde at lave vores egen yndlings koffeinholdige drik. Der kun én måde at komme igennem efteråret på, og det er med iskaffe! Men før vi hopper ind i det, så har vi brug for en grundlæggende iskaffe-opskrift, den slags kaffe, som vi kan tilpasse når som helst, hvor som helst vi vil og arbejde ud fra den.
Det er Easy, virkelig. Alt du mangler er et højt glas fyldt med is, frisk brygget kaffe og lidt vaniljesirup (hvis du føler for det). Mix det hele sammen og der har du det! Et lækkert glas hjemmelavet, problemfri iskaffe.
Hvis du virkelig har lyst til at tippe båden, kan du mixe det med en shaker. Hæld alle dine ingredienser i og ryst som en cocktail. Tænk på det som en alkoholfri espresso martini!
Iskaffe er, ja, iskaffe. Det er så nemt som at servere almindelig brygget kaffe i et glas fyldt med is. Men hvis du være lidt mere teknisk, så er iskaffe normalt lavet med espresso, der er brygget i omkring 25 sekunder.
Cold Brew er lidt mindre ligetil og kræver noget mere tid. I stedet for blot at servere almindelig brygget kaffe over is, indebærer koldbrygning at lade malet kaffe stå i koldt vand i mindst 12 timer.
Jo længere kaffen sidder, jo stærkere (og mere velsmagende) er smagen. Dog ikke mere end 15 timer.
Hvis du er ude efter et sødt indspark, så ja. Men det er værd at tilsætte den sukkerholdige del i en sirupsform (som vanilje eller hasselnøddesirup), især hvis du tilsætter det direkte i kold kaffe. Dette skyldes, at standard sukkergranulat ikke opløses. Hvis du vil bruge ordentligt sukker, så opløs det i varmt vand på forhånd.
Lad os se det i øjnene, friskmalede kaffebønner giver altid en lidt bedre smag. Men vi er ikke kaffesnobber. Så hvis du har travlt eller har brug for det koffeinfix med det samme, er der ikke noget i vejen med at bruge instant kaffe. Eller hvis du vil så tæt på friskmalede bønner som muligt, så prøv single-serve kaffebreve. De giver dig den ægte aroma og kvalitet, som hvis du selv havde kværnet de bønner.
Som alt andet kan du tilføje dit eget spin på tingene. Hvis du leder efter noget sødt, så tilsæt en dråbe vaniljesirup. Du kan endda forstærke tingene med en skefuld flødeis eller sorbet.
For at sikre, at din iskaffe ikke viser sig at være for vandet, så kan du prøve at fordoble mængden af kaffe, du bruger. Eller, hvis du har lyst, lave dine egne kaffeisterninger. Lav blot en portion kaffe, lad den køle af, hæld i en isbakke og frys.
1 stk. single-serve kaffebrev
200-300 ml kogende vand eller lad det trække i koldt vand over natten i 8-12 timer
50 ml mælk, mandelmælk (valgfrit)
Isterninger eller kaffeisterninger
Vaniljesirup (valgfrit)
Tilsæt kaffebrevet til koppen og hæld 200 ml kogende vand over. Bland indtil det er helt opløst. Lad det afkøle til stuetemperatur. Eller, hvis du har lyst, placer i køleskabet i en time.
Fyld et glas med is og hæld den afkølede kaffe over.
Server sort eller fyld med 50 ml mandelmælk, og bland.
Tilsæt vaniljesirup (valgfrit) for et sødt kick.