Hver kaffedrikker har oplevet skuffelsen ved at sidde ned for at nyde en dejlig kop kaffe for kun at blive mødt med en kaffe som smager lidt for brændt. Nogle gange smager kaffe brændt på grund af ristningen, og vi kan ikke gøre noget ved det. Men for det meste kommer brændte smag fra en fejl under brygningsprocessen.
I denne artikel giver vi dig nogle tips og tricks til at hjælpe dig med at undgå at lave brændt smagende kaffe og guide dig gennem diagnosen af din brygningsproces. Lad os begynde!
Stegen
Desværre vil kaffe nogle gange smage brændt, fordi den simpelthen er ristet dårligt. Hvis din kaffebønne er ekstremt mørk, vil du sandsynligvis ikke kunne undgå at lave en kop, der ikke smager brændt. Jo længere tid bønnen bliver ristet desto mørkere bliver den og sandsynligheden for at få en brændt smag stiger.
Selvom dine kaffebønner ikke er markant mørke, kan en inkonsekvent ristning også give en brændt smag. Inkonsekvente riste har nogle bønner, der er underristede og nogle, der er overristede. De overbrændte bønner vil smage brændte samt røgfyldte og efterlade dig med uønskede smag.
Den bedste måde at undgå den brygningsrelateret brændte smag i din kaffe er at købe kaffe fra en kvalificeret rister eller kaffeleverandør. Hver rister har en dårlig portion en gang imellem, men de bedste risterier producerer konsekvent fremragende, jævnt ristede kaffebønner. At shoppe rundt og prøve forskellige risterier/kaffeleverandører er den bedste måde at finde den kaffe, du kan lide bedst.
Vandtemperatur
Hvis det vand du bruger til at brygge med, er for varmt, kan det skabe en hård, bitter smag i din kop kaffe, som de fleste mennesker ikke bryder sig om. Denne type brygningsfej adskiller sig fra at riste bønnen for meget, men de fleste forveksler de 2 da smagen i begge tilfælde ikke er optimal.
En almindelig misforståelse af kaffe er, at du skal bruge kogende vand til at brygge din kaffe. I virkeligheden er den ideelle temperatur til fremstilling af kaffe mellem 90º C og 96º C frem for 100º C kogende vand. En 10-graders forskel virker måske ikke som meget, men du vil blive overrasket over, hvor stor forskellen kan være på smagen når der anvendes køligere vand.
Grunden til at kogende vand ikke er det bedste til kaffe, er på grund af hvordan ekstraktion fungerer. Vand med højere temperatur ekstraherer mere smag, men også andre smage end køligere vand. Over 90º C er der de fleste ekstra smagsforbindelser kommer med. Bitterhed er det første kendetegn ved over-ekstraktion ved brug af kogende vand, og mange mennesker forveksler let bitterhed med en brændt smag.
Brygningsmetode
En anden vigtig faktor ved diagnosticering af bitter kaffe er at se omhyggeligt på den brygningsmetode, du bruger. Automatiske filterkaffe maskiner er berygtede for at lave brændt, bitter kaffe af to hovedårsager. For det første bruger de typisk kogende vand. Automatiske kaffemaskiner bruger normalt indbyggede vandvarmere, der er programmeret til at koge vand, før vandet føres gennem kaffegrumsen. Nogle dyrere maskiner giver dig kontrol over vandtemperaturen, og disse laver generelt meget bedre kaffe end dine standard bordplader.
Den anden grund er kanalisering. Automatiske filterkaffemaskiner gør normalt ikke et særligt godt stykke arbejde med at sprede vand jævnt over kaffegrumsen. Som følge heraf overmætter dele af kaffe og undermætter de resterende dele. Overmættet kaffegrums forårsager overudvinding, ligesom kogende vand gør. Det betyder, at du får den uønskede smag i din kaffe i stedet for en glat, afbalanceret kop.
En tredje, mindre almindelig årsag har at gøre med de varmeplader, mange automatiske maskiner har. Hvis din brygger har en indbygget varmeplade, så prøv ikke at bruge den og se om det gør en forskel. Efterladelse af kaffe på en varm tallerken fortsætter ekstraktionsprocessen og gør kaffen bitter og brændt.
Konklusion
Brændt kaffe er normalt et problem, der kan løses, og som du kan løse ved at tage et par enkle trin til at justere din brygningsproces. Nogle gange indikerer brændt kaffe overristede eller inkonsistent ristede bønner, og desværre er der ikke noget du kan gøre i disse situationer. Hvis du konsekvent laver bitter kaffe, selv efter at du har forsøgt at anvende tipsene i denne vejledning, anbefaler vi, at du leder efter en ny leverandør/rister af kaffe. Et dårligt parti kan tilgives, men konsekvent dårlige ristninger er et tegn på en dårlig proces.
Kilde: https://coffeeaffection.com/why-does-coffee-taste-burnt/