fbpx
gratis levering indenfor 1-3 hverdage
logo-black
te
Gratis levering
20. december 2021

Hvorfor er kaffebønner ristet?

Kort sagt, så ristes kaffebønner, så de bliver til den kaffe, vi kender. Uden ristningsprocessen er de kun en bønne. Denne bønne har ganske vist alle de unikke kvaliteter, vi forbinder med kaffe, men smagen eksisterer ikke, før den er ristet.

om-os-image-baeredygtigt_web

Kaffebønner før stegen

Kaffebønner er faktisk ikke bønner. De er frøplanterne af en rød eller lilla frugt, der ligner et kirsebær, fra en bestemt kaffesort. Kaffebønner kaldes kun bønner på grund af deres udseende og lighed med en traditionel bønne. Den rå kaffebønne er grøn i farven og fremstår frisk.

Der er to hovedtyper af kaffebønne: Arabica og Robusta. Typisk er Arabica kaffebønner af en højere kvalitet, indeholder mindre koffein og har en tendens til at være mere duftende med mere smag end Robusta kaffebønnen.

Ristning af kaffebønner

Fra den friske grønne bønne til den blanke brune bønne, vi alle kender, gennemgår kaffebønnen en streng transformationsproces, når de ristes, som ændrer både den fysiske og kemiske sammensætning af kaffebønnen.

Kaffebønner ristes for at udtrække bønnens ægte smag. Imidlertid er kafferistningsprocesserne unikke, komplekse og ofte skræddersyet til at producere risterens egne præferencer.

Kunsten at brænde kaffebønner

Kunsten at brænde kaffebønner er i et vist omfang subjektiv. Der er forskellige metoder, men alle bedømmes ud fra den endelige smag. Meget af metoden til ristning af kaffebønner omhandler, hvor lang tid bønnen bliver ristet, hvilket også dikterer den overordnede farve og smag.

Forståelse af kaffebønnens oprindelse, processerne med ristning og genkendelse af bønnernes adfærd i hele kafferistningstrinnene, kan ofte være risterens mest kraftfulde værktøj.

Videnskaben om ristning af kaffebønner

Væk fra ekspertisen fra en individuel og moderne teknologi, er der et videnskabeligt spørgsmål bag ristning af kaffebønner. Det er denne videnskab, der skal finde sted, for at kaffe kan blive til kaffe.

Ristet kaffe kan opdeles i to grupper: flygtig og ikke-flygtig. De flygtige komponenter bidrager hovedsageligt til aromaen, mens de ikke-flygtige elementer tilskriver de smage, vi forbinder til kaffe, såsom surhed eller bitterhed (ofte bestemt af koffeinniveauer).

Under hele stegeprocessen gennemgår kaffebønnen en række endotermiske og eksotermiske reaktioner. I den endotermiske fase absorberes energi i form af varme; det er på dette tidspunkt, at kaffebønnerne mister deres fugtighed, ændrer farve og frigiver brødlignende aromaer.

Den eksotermiske fase frigiver energi i form af varme (i dette tilfælde damp). Når fugtigheden i kaffebønnen er fordampet, forlader dampen bønnen ved at sprænge den og få den til at revne eller poppe. På nuværende tidspunkt er kaffebønnen begyndt at udvikle sine sande smag og aroma samt skifte til den rige brune farve, vi alle genkender.

Kaffe: Brændt

Teknisk set kan kaffe ikke blive til kaffe uden at have afsluttet stegeprocessen.  Som svar på spørgsmålet ‘hvorfor er kaffebønner ristet?’, er det ganske enkelt, som fremhævet i artiklen, at kaffebønnen gennemgår flere stegeprocesser for at blive det produkt, vi alle kender og elsker, ellers er det ret ubrugeligt.

Kilde: https://www.lincolnandyork.com/blog/why-are-coffee-beans-roasted/

Del på:
E-mail

Vil du brygge en bedre kop kaffe?

Find spændende artikler og lækre kaffeopskrifter til din hverdag

21. april 2022

Mørk Chokolade Karamel Latte

Hvis du leder efter en sødere kaffeopskrift denne påske, er denne Dark Chocolate Caramel Latte noget for dig. Denne latte kombinerer to klassiske overbærende smage:...

20. september 2022

Cadbury Creme Egg Frappuccino

Denne sjove frappuccino-opskrift er inspireret af dit favorit stykke påskeslik: Cadbury-chokoladeæg. Denne lækre Frappuccino får dig til at sige farvel til din sædvanlige Starbucks frappuccino....

25. august 2022

Fransk Vanilje Latte

Vanilje er en smag, som mange nyder i hele forårssæsonen. Denne klassiske kombination af kaffe og fransk vaniljesmag vil helt sikkert blive elsket af alle...
1 2 3 7

Gå ikke glip af noget

Hold dig opdateret på alt nyt. Få indflydelse på nye produkter (Vi elsker din feedback) og få nyttige tips.

Vær den første som ser nye produkter og vær blandt dem som modtager eksklusive tilbud.
Østre Havnevej 31
5700 Svendborg
info@newdaycoffee.dk+45 70 77 03 03
Østre Havnevej 31
5700 Svendborg
CVR-Nr.: DK-40685065
Fødevarestyrelsens smiley-rapportinfo@newdaycoffee.dk+45 70 77 03 03

Gå ikke glip af noget

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og gå aldrig glip af nye varer, opskrifter m.m.
chevron-down