Afhængigt af, hvor du er i verden, vil mængden og kvaliteten af den kaffe, du forsøger at dyrke, variere alt efter metode og dedikation. Der er dog flere centrale nævnere som størstedelen af kaffedyrkende nationer har tilfælles.
De fleste kaffedyrkende klimaer har en tendens til at ligge inde i, eller omkring, planetens ækvator blandt troperne. Dette område omtales ofte som 'kaffebæltet' af kaffeeksperterne, og huser nogle af verdens mest berømte kaffedyrkingslande, herunder de tre største kaffeproducenter lande, Brasilien, Vietnam og Colombia.
Betingelserne for hvert kaffedyrkningsland vil variere med hensyn til temperaturer, højde og nedbør. Elementer som disse kan påvirke kaffevækst, herunder mængden af høst, der bestemmer om sæsonen er vellykket eller ej.
Som hos enhver plante skal fotosyntese forekomme. Derfor er nøglen til, hvordan kaffe vokser, klima. Beskyttelse mod direkte sollys og rigeligt med nedbør har en tendens til at give gode kaffedyrkningsforhold.
Lande med tydelige tørre- og regntider er gunstige, så landmænd kan målrette mod den våde sæson for at plante kaffeplanter, så det er lettere at grave huller for planterne. Plus så er der mere fugt i jorden, der giver rødderne den bedste chance for at sprede sig, så spiring kan finde sted.
Højde spiller også en afgørende rolle. Kaffe vokser i forskellige højder imellem 550-1200 meter. Det vil normalt give en mulighed for både vækst og modning i de koldeste dele af efteråret. Hvorimod højder ved omkring 1200-2000 meter, med hyppig nedbør, kan resultere i at der kan høstes 2 gange, afhængigt af kaffearten.
Der kræves masser af tålmodighed i kaffedyrkningsprocessen, fordi de plantede frøplanter først vil producere kaffekirsebær cirka 3 til 4 år senere.
I dette tidsrum kan kaffeplanterne blive op til 6 meter høje. Til høstformål beskæres de dog ofte til 1-2 meter, hvilket hjælper med at øge udbyttet. Hvide blomster vil blomstre og til sidst falde, når kaffekirsebæret modnes. Kaffekirseovergangen ændrer i farve, størrelse og form, indtil de er på et ideelt tidspunkt, kan høstes.
Den kaffe, vi normalt indtager i dag, stammer fra en af de to mest hyppige kaffeplanter: Arabica eller Robusta. Kaffebønnerne er bemærkelsesværdigt forskellige. Det faktum, at de er forskellige arter, kan ses ud fra aspekter som størrelse, form og farve. Hvis der derefter tilføjes de forskellige forhold og miljøer, hvor de blomstrer, kan du begynde at forstå, hvorfor de kan smage så forskelligt.
Arabica er kendt for sin høje kvalitet og udgør omkring 70% af verdens kaffeforsyning. De rige og dybe smagsprofiler er knyttet til de regioner den vokser i. Arabica-kaffeplanter, der favoriserer de køligere, bjergrige områder i større højder, er notorisk arbejdskrævende at høste fra de stejle skråninger, hvor de vokser.
Derimod klarer Robusta sig bedre tættere på havets overflade, og er meget mere tolerant over for varme temperaturer og producerer en jordnær, bitter smag.
Med øget kaffekendskab og teknologiske fremskridt ser kaffebrug meget anderledes ud i dag, end hvad det gjorde engang. Kaffesamfundene er udstyret med det korrekte udstyr, og de nødvendige ressourcer, hvilket gør, at kaffevoksende klimaer nu kan kontrolleres mere, især i de tidlige stadier, hvilket giver landmændene en bedre chance for succes.
Kaffeskoler er skabt til at kontrollere og beskytte kaffeplanter i de afgørende tidlige stadier. Naturen og dens elementer kan ofte være for uforudsigelige, og noget som nogle kaffesamfund ikke kan stole på eller risikere økonomisk, så menneskelig involvering er nødvendigt.
Menneskelig eller teknologisk involvering kan forekomme på ethvert tidspunkt i den moderne kaffeproces, så der produceres større udbytte af kvalitets kaffebønner, hvilket giver flere penge til landmændene. Instrumenter, der måler fugtighedsniveauet for kaffekirsebær i tørringsfasen, giver mere præcise resultater og kan hjælpe med timing og forsendelse.
Kilde: https://www.lincolnandyork.com/blog/how-does-coffee-grow/