Ligesom mange af de produkter vi spiser, og ser på supermarkedets hylder, tænker vi ofte slet ikke over, hvordan de kom dertil. Nogle gange er det selvforklarende, men med kaffe er der lidt mere bag sløret. Kaffebønnen, som vi kender den, er på en omfattende rejse, før den til sidst ender i din kaffemaskine.
Afhængigt af, hvor kaffebønnen dyrkes, kan høstmetoderne variere. De to hovedmetoder til høstning af kaffe er selektiv høst og strimmelhøst.
Selektiv høst er den mest almindelige metode i de fleste kafferegioner. Denne metode fungerer sådan, at kaffenbønnens ydre lag (kirsebærret) skal håndplukkes på grund af det vanskelige terræn og infrastrukturen ved kaffeplantagerne. Fordelen ved dette er imidlertid, at kaffetræer kan plantes på stejle skråninger, når de skal vokse, hvilket resulterer i et højkvalitetsprodukt, og en mere effektiv udnyttelse af landbrugsjord.
En stor arbejdsstyrke er nødvendig for at udføre selektiv høst, da det er en omhyggelig proces, hvor de røde, modne bær plukkes og de grønne, umodne bær efterlades, indtil processen er klar til at blive gentaget igen. Plukkere bruger hele dagen på at fylde deres kurve (helt op til heftige 90 kg på et skift!). Selvom denne metode er mere tidskrævende, giver det et slutprodukt af højere kvalitet og en hurtigere forarbejdningsperiode, da kaffebærrene er lige modne og ikke behøver at adskilles.
Strimmelhøst er en mere moderne metode til at plukke kaffe. Specialmaskiner 'strimler' alle kaffefrugterne fra træet i ét hug. Terrænet skal være fladt for at rumme denne slags maskiner, og for at det skal være effektivt. En indlysende fordel er hastighed, men det betyder, at kaffefrugten fjernes ved forskellige modenhedsniveauer og kræver derefter sortering.
Der er både fordele og ulemper ved de forskellige metoder til høst af kaffe.
Landmænd og deres kaffesamfund skal beslutte, hvilken metode der passer bedst til deres gård, for at udnytte kvaliteten af deres produkt bedst muligt. Historisk set har selektiv høst været den foretrukne metode, men mere fremtrædende, kaffeproducerende lande som Brasilien vælger mere mekaniske metoder, baseret på lønomkostninger, topografi og de ønskede kaffebehov.
Kaffen vil naturligt falde til jorden, når den er moden, og nogle gange mens den stadig er umoden på grund af vind og andre vejrforhold. Disse kaffebær plukkes separat fra træet det kom fra, og sælges som ekstrabønner af lavere kvalitet til lavere priser. Risikoen med at gøre det er, at de er gæret og vil måske smage anderledes end den resterende kaffe, der kommer lige fra træet. Dog er det en god måde at øge det samlede udbytte for gården, samt reducere risikoen for at tiltrække skadedyr.
Kilde: https://www.lincolnandyork.com/blog/how-is-coffee-harvested/