Hvis du er en rutineret kaffedrikker, har du sikkert spekuleret på, hvor mange typer af kaffebønner der enlig er, og hvad der gør dem unikke. Vi har svarene lige her til dig!
Der er fire forskellige typer kaffebønner: Arabica, Robusta, Liberica og Excelsa. De mest almindelige (eller populære) er Arabica og Robusta, men du kan være heldig og støde ind i de to andre. Fortsæt med at læse for at lære alt om disse lækre bønner.
Hvad er en kaffebønne egentlig?
Fantastisk spørgsmål! En kaffebønne er et frø, der findes inde i frugten af en kaffeplante. Kaffeplantens frugt er usædvanligt, fordi vi ikke spiser den frugtagtige ydre del. I stedet tager vi frøene ud og rister dem.
Du kan springe direkte til nedenstående sektioner:
Arabica-bønner er langt den mest populære type af kaffebønne og udgør omkring 60% af verdens kaffe. Disse velsmagende bønner kom frem for mange hundrede år siden i Etiopien og kan endda være de første kaffebønner, der nogensinde er blevet brugt!
Fun Fact: Navnet Arabica stammer sandsynligvis fra bønnernes popularitet i det 7. århundrede i hvad der dengang hed Arabien.
Ulempen ved Arabica-bønner er, at de er sværere at dyrke, hvilket resulterer i at Arabica-bønner er dyrere. Alle kaffebønner vokser i det såkaldte kaffebælte, et område som strækker sig over 50 lande rundt om i verden. Dog har Arabica-bønner også brug for ekstra vand, skygge og store højder for at vokse ordentligt. Disse planter er mere modtagelige for plantesygdomme og skal dyrkes i minimum 600 meters højde.
De fleste høj-kvalitets kaffe-mærker annoncerer, at de bruger 100% Arabica-bønner. Dette skyldes at Arabica kaffebønner betragtes som den mest højkvalitets sort blandt kaffebønner. De er kendt for deres bløde, komplekse smag og mangel på bitterhed.
Afhængigt af hvor de vokser, kan Arabica-bønner tilbyde mange forskellige smagsoplevelser. Så hvis du vil forkæle dine smagsløg, skal du drikke kaffe lavet med single-origin arabica-bønner. Helt tilfældigt, så har vi netop denne slags bønner her hos newdaycoffee.dk....
Den næstmest populære type kaffebønne er Robusta. Denne bønne stammer fra Afrika syd for Sahara og dyrkes primært i Afrika og Indonesien. Den er også populær i Vietnam og blandes ofte med Arabica-bønner. Det er en billigere sort, hvilket gør det til et meget budgetvenligt valg for risterier og dig som forbruger.
Robusta bønner er større og mere afrundede end de andre bønnesorter. Disse planter vokser typisk meget større end for eksempel Arabica-planter og måler mellem 4 og 6 meter. Robusta bønner anses typisk for at være mere udholdende, fordi de kan vokse i lavere højder og modstå flere slags sygdomme.
Robusta-kaffe betragtes hårdere og mere bitter end Arabica-bønner. Den har ofte en stærk lugt og en næsten brændt smag. Robusta bønner har også betydeligt mere koffein i sig end Arabica bønner. Så pas på med at indtage for meget Robusta før du bevæger dig mod soveværelset.
Liberica kaffebønner (Coffea liberica)
Oprindeligt fra det centrale og vestlige Afrika - specifikt Liberia, deraf dets navn - Coffea liberica er værdsat for sin særskilte blomsteraroma og fed, røgfyldte smagsprofil. Denne hårdføre art blandes ofte med andre sorter for at tilføje krop og kompleksitet til blandingen.
De fleste Liberica-planter vokser sig større end Robusta eller Arabica-planter, og har en tendens til at være uregelmæssige i form og tættere på Robusta i størrelse og generelt udseende. Planten er også tolerant over for varme, fugtige klimaer og klarer sig godt i lav højde. Bønnen produceres nu hovedsageligt i Indonesien, Malaysia og Filippinerne og udgør cirka 2% af verdens kaffeforsyning. Over 95% procent af det malaysiske kaffeudbytte er Liberica-bønner. Det findes dog ikke almindeligt på de nordamerikanske og europæiske markeder desværre.
Blandt entusiaster har Liberica-kaffe et kontroversielt og polariserende ry. Dem, der har prøvet denne sjældne variant, enten elsker det eller hader det. Nogle kaffedrikkere elsker den usædvanlige, nøddeagtige, træagtige smag og luskede eftersmag, mens andre slet ikke bryder sig om den.
Den fjerde hovedtype kaffebønne er Excelsa. Selvom det engang blev betragtet som en separat kaffeart, blev den klassificeret af forskere for nylig som en Liberica-variant.
Excelsa-bønner vokser næsten udelukkende i Sydøstasien, og de er formet lidt som Liberica-bønner - aflange ovaler. Disse bønner vokser på store 6 til 9 meter kaffeplanter i medium lufthøjder.
Når vi snakker om smag, så har bønnen er unik smag. Den kombinerer egenskaberne fra en let ristning, såsom en frugtig smag, med smage som ses mere i en mere mørk ristning. På grund af denne kompleksitet, så kan du af og til finde bønnen som en del af en kaffeblend, da den tilføjer denne kompleksitet.
Nu hvor du kender de vigtigste typer kaffebønner, er det tid til at begynde at shoppe! Hvis du vil have den bedst mulige smag og ikke har noget imod at betale lidt ekstra, skal du kigge efter kaffe, der er 100% Arabica. Foretrækker du ekstra koffein, vil du spare penge og har du ikke noget imod lidt bitterhed? Gå efter en pose Robusta eller en blanding af Arabica og Robusta.
Hvis du hellere vil have noget usædvanligt, skal du kigge efter Liberica- eller Excelsa-bønner - men vær forberedt på en mere omfattende søgning! Disse sjældne kaffebønner kan være lækre, men svære at finde i Europa.
De fleste foretrækker at købe helbønnekaffe og male den lige før brygning. Den ekstra indsats er det hele værd, da du får betydeligt bedre smag og friskhed, uanset hvilken type kaffebønne du vælger. Dog er det de færreste som har tiden til at gøre denne indsats, hvorfor vi har taget skridtet videre for dig ved at levere friske single-serve kaffeposer til dig, som bliver nitrogen-pakket for at bevare den særlig smag og aroma. Dette gør så du ikke behøver at gå på kompromis med smag for at få en hurtig og god kop kaffe.
Kilde: https://coffeeaffection.com/different-types-coffee-beans/