Når du knokler gennem en svulmende, varm sommerdag, svedende og dehydreret, er en iskaffe nogle gange den eneste måde at få et koffein-boost på. I generationer har iskaffe altid været en populær drik blandt afrikanere og asiater. Det er først for nylig blevet populært i vesten, takket være en række amerikanske store kaffefirmaer.
Et af disse virksomheder er Starbucks, som lancerede sine patenterede blandede is-kaffedrikke kaldet Frappuccinos. I sidste ende bidrog det til stigningen i is-kaffes popularitet og dens udbredte tilgængelighed.
Århundredeskiftet kan let blive anerkendt som en velsignelse for iskaffe i fremtiden, da moderne kaffebarer i stigende grad investerer i og afprøver nye kaffer, der serveres kolde. Det bliver spændende at se, hvad der så sker.
Vi har samlet 3 gode iskaffe opskrifter som du absolut skal prøve hvis du er iskaffe fan.
Mazagranen, ofte kendt som den første iskaffe. Det er en kølig, sødet kaffedrik, der angiveligt blev produceret af de franske tropper under Mazagran-slaget, og dermed navnet. Det er den første europæiske kaffe, der serveres i høje, tynde kopper, og den blev straks berømt i de parisiske kaffebarer.
Ingredienser:
2 stærke espresso-skud eller Newday Coffee Happy morning blend
Isterninger
1/2 en citron
Et glas iskoldt vand
Sådan gør du:
• Tilbered blot en stærk espresso og hæld over is i glasset med koldt vand med citron. Rør efter smag, og pynt med en skive citronskal.
Frappe-kaffen, ofte kendt som den græske frappe, er en af de mest populære iskaffevarianter. Det er en kold kaffe mere berømt i Grækenland, som ved et uheld blev fremstillet ved at blande instant kaffe, såsom Nescafe, med sukker og vand.
Ingredienser:
2 teskefulde instant kaffe
2 teskefulde granuleret sukker
1/3 kop vand
Isterninger
2 spsk mælk
Sådan gør du:
• Bland kaffen med sukker og koldt vand i en shaker eller blender. Ryst i 30 sekunder. Hvis du bruger en blender, skal du blande i 15 sekunder, eller indtil der dannes en tyk creme.
• Fyld et glas halvt med isterninger. Hæld den cremede blanding i glasset langsomt. Du kan toppe den med mælk, hvis du foretrækker det.
Denne drink er et vidunderligt sødt twist på en iskaffe, der består af mørkristet kaffe serveret over en lille mængde sødet, kondenseret mælk. På grund af den lille mængde mælk blev denne sødere erstatning en naturlig mulighed. Det er kendt over hele Vietnam som "Ca fe sua da". Den spredte sig hurtigt, da det blev introduceret.
Ingredienser:
4 kopper vand
En jordet halv kop mørkristede kaffebønner
Halv kop sødet kondenseret mælk
Isterninger
15 isterninger
Sådan gør du:
• Brug din foretrukne metode til at brygge kaffen med vand. Fyld hver af de fire kaffekopper med to teskefulde kondenseret mild (sødet). Hæld 1 kop friskbrygget varm kaffe i hver kop, blend eller bland ved omrystning for at opløse mælken.
Hvis du vil vide mere om hvordan du brygger en lækker kop kaffe, så læs vores artikel omkring hele kaffebønner og hvilke du skal vælge, De 4 forskellige typer af kaffebønner: 2 af dem kender du nok ikke.