Vi elsker kaffe på alle tidspunkter af døgnet, og for nogle år siden dukkede en ny variant op på menuen: Koldbrygget kaffe. Frisk og kold kaffe fås på de fleste kaffebarer, men du kan også sagtens lave din egen derhjemme. Find ud af hvordan ved at læse videre.
Som navnet antyder, laves koldbrygget kaffe med koldt vand. Du behøver altså ikke varme vandet op, før du hælder kaffen i. Til gengæld kræver koldt vand markant længere forberedelsestid, end når du laver en normal kop kaffe.
Faktisk bør kaffe trække imellem 8-12 timer, afhængigt af den smag du ønsker.
Lang bryggetid uden opvarmning får koldbrygget kaffe til at smage helt anderledes, end hvad vi normalt kender til kaffe. Da kaffe ikke er i kontakt med varmt vand, vil mange af de olier og aromaer, der normalt udvindes af kaffe, ikke blive ekstraheret under den kolde brygning. Som følge heraf har
koldbrygget kaffe resulterer en tydeligt anderledes og friskere smag, som kan beskrives som mild, sød og velsmagende.
Når du laver koldbrygget kaffe, er det meget vigtigt at vide, hvilke bønner du bruger, og hvordan du tilbereder dem.
Her er det vigtigt at du let kan se hvilken smag og toner de enkelte kaffebønner eller kaffeblends giver dig.
Du kan læse om Newday Coffee kaffeblends og smagstoner her
Vælg bønnerne efter dine præferencer - vil du fx have at din kaffe skal være syrlig eller foretrækker du en bitter osv.
Vandtypen spiller også en vigtig rolle, og du får de bedste resultater, hvis du bruger vand med lavt calciumindhold. Bor du i et område, hvor der er meget kalk i vandet, kan du passende købe en flaske vand – de fås ofte billigt i almindelige supermarkeder.
Normalt vil du skulle bruge en vægt til at veje bønnerne og en kaffekværn til at male dem. Men det stadie har vi heldigvis skippede over, så alle kan være med på at lave en lækker Cold Brew opskrift. I stedet skal du have fingrene i et nitrogenindpakket kaffebrev, således du stadig kan få den friske kaffe og de friske olier direkte i din kop, når dy brygger.
Normalt bruges 100 til 120 gram kaffebønner pr. liter vand. Dette er dog en stor mængde og er typisk til hvis du får gæster og ikke bare til dig selv. Hvis du bare skal lave til dig selv, så er et 1-2 kaffebreve nok (10 gram kaffe pr. brev) med 100-200 ml vand.
Synes du kaffen er for bleg eller smagen er svag, kan du også prøve at tilsætte et til kaffebrev – eller minimere mængden af vand.
Du kan lave kaffe om aftenen og lade den stå natten over.
Du kan lave kaffe i køleskabet eller på køkkenbordet ved stuetemperatur. De to metoder giver forskellige resultater. Køleskabets kolde temperatur sænker ekstraktionsprocessen, hvilket betyder, at kaffen ofte skal stå længere i køleskabet end ved stuetemperatur.
Iced Caramel Macchiato er elsket, fordi den tilbyder en harmonisk kombination af forskellige interessante smagsvarianter. Det hele hænger rigtig godt sammen og gør det til et hit hos mange mennesker. Det vil kræve lidt mere arbejde, end de fleste har råd til, da du både skal bruge de nødvendige ingredienser og tiden til at lave Cold Brew kaffe😊 Følg de enkle trin i vores kaffeguide
Det skal du bruge:
Sådan gør du:
Step 1: Hæld først vaniljesiruppen, derefter mælken og derefter isen, i et højt glas.
Step 2: Tilsæt din koldbrygget kaffe, som du har lavet ved at følge guiden ovenover.
Step 3: Dryp til sidst lidt karamelsauce på toppen. Nyd det uden at blande eller røre.
Note: Hvis du ikke har tid til at brygge en koldbrygget kaffe, så kan du også bruge en espresso maskine, som er den originale opskrift på Iced Caramel Macchiato. Se hvordan du laver den opskrift her
Nogle gange er disse iskaffe-opskrifter lige så lækre som dessert. De er så frostige, og du kan næsten spise denne kolde cremede mokka i en skål med en ske. Dette er en af de opskrifter, der kræver en ske og et sugerør. Denne is-Coldbrew ville være fantastisk efter middagen eller som en kølig eftermiddagssnack.
Det skal du bruge:
Sådan gør du:
Denne koldbrygopskrift adskiller sig fra de andre kaffeopskrifter på listen, fordi den fokuserer på den unikke smag af mynte frem for sødme. Denne Cold Brew-opskrift er perfekt til dig, som er på udkig efter en påskeinspireret drink, der ikke er for sød. Mynte kombineret med iskold kaffe giver en forfriskende kombination!
Det skal du bruge:
Sådan gør du